2009-04-06 13:46:00• hírek • Tóth Klarissz

Időbiológia és jó kondíció

A tavasz és a jó idő közeledtével szervezetünk is újjászületik, megújul és alkalmazkodik a természet lüktetéséhez. Belső (endogén) és külső (exogén) bioritmusunkból adódóan, testünk működése alkalmazkodik az időciklusokhoz.

Ezzel a jelenséggel foglalkozik a kronobiológia más néven időbiológia. A kronológia nem más, mint a szervezet bioritmusával, belső időbiológiájával foglalkozó legfontosabb tudományág, melynek alapkoncepciója szerint szervezetünk apály-dagályszerűen, ritmusosan működik, úgynevezett mélypontokkal és csúcsokkal. Ennek egyik legjellegzetesebb formája testünk hőmérsékletének, hormonjaink termelődésének vagy éppen vérnyomásunknak az ingadozása. Ezek az alapjellemzők 24 órán belül ciklikusan váltakoznak.

Tavasszal és nyáron a legtöbben felfrissült lelki és fizikai állapotba, vagyis „jobb formába" kerülnek. Bizonyára mindenki megfigyelte már, hogy meghatározott időszakban képességeit jobban tudja érvényesíteni. Ennek oka a biológiai ritmushoz való alkalmazkodásban keresendő. Annak érdekében, hogy nap mint nap a lehető legjobb formánkat hozzuk, biológia ritmusunkhoz valamilyen szinten alkalmazkodnunk kell. Amennyiben ez mégsem sikerül (pl. éjszakai műszak miatt), nem kell azonnal gyógyszerekhez folyamodnunk. A időbiológia felborulását, relaxáció segítségével és testmozgással is helyrebillenthetjük.

A biológiai ritmus és a természet körforgásához alkalmazkodva a napfényes, nyári időszakban csúcsformában vagyunk, ezzel ellentétben télen eluralkodik rajtunk a lehangoltság vagy letargia. Érzelmi, fizikai és értelmi állapotunk is hullámzó, időszakonként eltérő. Napközben, leginkább a délutáni órákban a munkateljesítményünk sokkal jobb, mint a kora reggeli órákban. Ezzel ellentétben szellemi és fizikai teljesítőképességünk a hajnali órákban van a legalacsonyabb szinten. Sajnos a munka, a pihenés és az alvás alig egyeztethető össze belső időbiológiánkkal és alapvető szükségleteinkkel. A napszakoknak megfelelően erőnlétünk is ingadozik.

A kronobiológia alapján éppen a reggeli órákban vagyunk a legrosszabb formában, legalábbis erre a következtetésre jutottak a bioritmust tanulmányozó kutatók. A holtponton hozzávetőleg kilenc óra után esünk túl, majd 11 órától délután öt óráig szellemi és fizikai erőnlétünk magaslatán vagyunk. Agyi kapacitásunk a déli és délután két órai időszakban képes arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. Ami a fizikai erőnlétünket illeti, délután három és 18 óra között csúcsosodik ki. Ennek egyszerű magyarázata, hogy az olyan hormonok, mint a tesztoszteron, a kortizol stb. és a legtöbb hormon kiválasztása ebben az időintervallumban a legerőteljesebb. Ezt követően kezdődik az esti átállás, vagyis egy úgynevezett hanyatlási időszak, amit egy abszolút mélypont követ hajnali kettő és három óra tájékán, ugyanis ekkor a leggyengébb a hormonok kiválasztása.

Tény az, hogy napjaink felpörgetett életritmusához egyre nehezebben tudunk alkalmazkodni. Őseinknek anno jóval könnyebb dolguk volt, összhangban éltek a természettel, ezáltal önmagukkal is, természetes módon alkalmazkodtak az évszakok és az időbiológia váltakozásához. Annak érdekében, hogy fitt formában legyünk, mindennapjainkat ajánlatos a bioritmusunkhoz igazítani.

A kronobiológia alapján éppen a reggeli órákban vagyunk a legrosszabb formában

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: